skip to Main Content

Trainen
met hoofd, hart en ziel

Helder communiceren kun je leren

Trainen met hoofd, hart en ziel

Helder communiceren kun je leren

steenpoppetje

Toos Poels

procesbegeleiding

Procesbegeleiding & intervisie

Mijn kwaliteit ‘dienstbaar leiderschap’ heeft mogelijk gemaakt dat ik de rol van procesbegeleider op professioneel gebied met plezier kan invullen. Mijn doel is het faciliteren van persoonlijke groei in een veilig klimaat.

Procesbegeleider bij Toetsgroepen van SO’s
Vanaf 2003 ben ik procesbegeleider van diverse toetsgroepen van SO’s (specialisten ouderengeneeskunde) voor begeleide intervisie en professionele toetsing. De toetsgroepen, waarin de artsen hun professionele handelen toetsen, komen zes tot elf keer per jaar op locatie bij elkaar. Er is ruimte voor praktische, medische, ethische en zingevingsvraagstukken. Meer informatie bij www.verenso.nl
Om procesgang binnen communicatie te verhelderen en te verdiepen, bestaan vele modellen die ik eclectisch inzet. Om te inventariseren werkt de SPV (situatie, prikkel, vraag) methode heel adequaat. Het dwingt om een persoonlijke prikkel te signaleren en er een vraag aan te koppelen. Om een casus effectief en op diverse lagen te bespreken, is de incident methode favoriet. Ze biedt duidelijkheid en legt vaak verrassende lagen bloot. Daarnaast past het moreel dilemma bij zingevingsvragen, waarbij de deelnemer de waarden weegt en kan de turbo advies ronde, met tips en tops, aanvullend werken. Steeds staat de vraag verheldering voorop.
Graag werk ik met het kernkwadrant en het dubbel kwadrant die snel helderheid & inzicht geven, zonder oordeel en met ruimte voor het eigen leren. Elkaar bevragen, de dialoog en feedback geven en ontvangen zijn de basis bij zelfreflectie. Omdenken, geweldloze communicatie, drama driehoek, Roos van Leary, cirkel van invloed en betrokkenheid van Covey zijn zeer handzame gereedschappen die het inzicht vergroten en helpen om met vraagstukken om te gaan.

Voorzitterschap en intervisie
Sinds 2004 ben ik voorzitter van het regio-overleg Arnhem/Nijmegen van de DCN (Diëtisten Coöperatie Nederland), de vrijgevestigde Diëtisten. Als voorzitter zorg ik voor duidelijkheid en veiligheid. Naast vakinhoudelijk en organisatorisch overleg is er ook ruimte voor intervisie, casusbesprekingen en communicatieonderwerpen. Meer informatie bij www.dcn.nl

Begeleide intervisie
Elke vakgroep of beroepsgroep kan mij inhuren voor een begeleid intervisietraject of voor teamondersteuning. Dit kan voor één of een aantal bijeenkomsten. De intervisie is altijd aan de hand van een erkende structuur, die overzicht geeft, veilig werkt en leren borgt. Ondersteuning van een team is geheel op maat, al naar de vraag. In 2020 ondersteun ik diverse behandeldiensten van een groot verpleeghuis in Midden Nederland.

Mantelzorgers
De laatste 5 jaar in Liemerije was ik als maatschappelijk werker aangesloten bij ParkinsonNet, het netwerk van professionals voor mensen met de ziekte van Parkinson. Na mijn pensioen begeleid ik in Utrecht en omgeving workshops voor mantelzorgers van mensen met de Ziekte van Parkinson. Meer informatie bij www.Parkinsonnet.nl

procesbegeleiding
geschakeld snoer
procesbegeleiding

Procesbegeleiding & intervisie

Mijn kwaliteit ‘dienstbaar leiderschap’ heeft me geholpen om de rol als procesbegeleider op professioneel gebied te vervullen. Mijn doel is het faciliteren van persoonlijke groei in een veilig klimaat.

Procesbegeleider bij Toetsgroepen van SO’s
Vanaf 2003 ben ik procesbegeleider van diverse toetsgroepen van SO’s (specialisten ouderengeneeskunde) voor begeleide intervisie en professionele toetsing. De groepen, waarin de artsen hun professionele handelen toetsen, komen zes tot elf keer per jaar op locatie bij elkaar. Er is ruimte voor praktische, medische, ethische en zingevingsvraagstukken. Meer informatie bij www.verenso.nl
Om procesgang binnen communicatie te verhelderen en te verdiepen, bestaan vele modellen die ik eclectisch inzet. Ik noem hier de belangrijkste. Om te inventariseren werkt de SPV (situatie, prikkel, vraag) methode heel adequaat. Het dwingt om een persoonlijke prikkel te signaleren en er een vraag aan te koppelen. Om een casus effectief en op diverse lagen te bespreken, is de incident methode favoriet. Deze geeft altijd duidelijkheid en legt vaak verrassende lagen bloot. Daarnaast past het ethisch dilemma bij zingevingsvragen en kan de tip en top ronde aanvullend werken. Steeds staat de vraag verheldering voorop. Graag werk ik met het kernkwadrant en het dubbel kwadrant, die snel helderheid & inzicht geven, zonder oordeel. Elkaar bevragen en feedback geven en ontvangen zijn de basis bij zelfreflectie. Omdenken, geweldloze communicatie, drama driehoek, Roos van Leary, cirkel van invloed en betrokkenheid van Covey zijn zeer handzame gereedschappen die het inzicht vergroten en helpen om met vraagstukken om te gaan.

Voorzitterschap en intervisie
Sinds 2004 ben ik voorzitter van het regio-overleg Arnhem/Nijmegen van de DCN (Diëtisten Coöperatie Nederland), de vrijgevestigde Diëtisten. Als voorzitter zorg ik voor duidelijkheid en veiligheid. Naast vakinhoudelijk en organisatorisch overleg is er ook ruimte voor intervisie, casusbesprekingen en communicatieonderwerpen. 
Meer informatie bij www.dcn.nl

Begeleide intervisie
Elke vakgroep of beroepsgroep kan mij inhuren voor een begeleid intervisietraject of voor teamondersteuning. Dit kan voor één of een aantal bijeenkomsten. De intervisie is altijd aan de hand van een erkende structuur (vaak de incidentmethode), die overzicht geeft en veiligheid en leren borgt. Ondersteuning van een team is geheel op maat, al naar de vraag. In 2020 ondersteun ik diverse behandeldiensten van een groot verpleeghuis in Midden Nederland.

Mantelzorgers
De laatste 5 jaar in Liemerije was ik als maatschappelijk werker aangesloten bij ParkinsonNet, het netwerk van professionals voor mensen met de ziekte van Parkinson. Na mijn pensioen begeleid ik in Utrecht en omgeving workshops voor mantelzorgers van mensen met de Ziekte van Parkinson.
Meer informatie bij www.Parkinsonnet.nl

Back To Top